Mijn werkwijze

Niet elk project verloopt volgens een geheel vaste werkwijze. Wel zijn er steeds duidelijke fases binnen een verloop. Hier een voorbeeld van het verloop van een website: Concept > Functioneel Ontwerp >Interactie Ontwerp > Webdesign > HTML > CMS > Content en Creatie.

Planning

Natuurlijk wordt er een planning gemaakt, als richtlijn voor het project. Uit mijn ervaring blijkt dat als er een planning uitloopt, dat dit 90% van de gevallen ontstaat doordat de opdrachtgever niet helder heeft wat er op de site moet komen te staan (content). Zorg dus dat je van te voren dit al weet, of schakel een tekstschrijver in, of iemand die goede afbeeldingen kan maken.

Grafisch ontwerp

Vaak begin ik met het inventariseren van de huisstijl. Is er al een huisstijl, of zal er eerst één ontwikkeld moeten worden? Aan de hand van die huisstijl kan ik een voorstel doen van een web-ontwerp.
Indien er geen huisstijl aanwezig is, zal ik de klant doorverwijzen naar een passend grafisch ontwerper. Het is ook natuurlijk mogelijk dat een klant een eigen ontwerper meeneemt, ik ben altijd in voor samenwerkingen.

 

Fotografie

Fotografie speelt een belangrijke rol. Alhoewel het natuurlijk mogelijk is om een huisstijl zuiver grafisch te houden, geeft fotografie direct een gezicht en een bepaalde sfeer mee aan een bedrijf. Tevens staat het vaak voor een stuk kwaliteit. Mijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om eigen beeld te laten maken, door mijn vaste partner in fotografie: Margreet Vloon. Mocht er al een beeldbank zijn, is dit natuurlijk bruikbaar. Je kunt ook denken aan een vier-tal sfeerbeelden die bepalend zijn voor de huisstijl. Stockbeeld aanschaffen op internet is ook een optie, maar brengt vaak dezelfde kosten mee als laten fotograferen, of is niet te vinden, of te algemeen en vaak te 'Amerikaans'.

 

Webdesign

Met de grafische elementen wordt er een website ontwerp gemaakt, geheel op maat. Dit begint met een schets op papier, daarna wordt deze uitgewerkt op de computer met bijvoorbeeld Adobe Photoshop. De eerste presentatie is dus een set afbeeldingen, zonder dat er maar één regeltje html wordt geschreven. Na een eventuele correctie ronde word er pas begonnen met het omzetten van 'plaatjes' naar HTML. Vroeger noemde men dit met een vies woord 'slicen'. Kijk hier voor meer informatie over html.


Eindproduct

Het eindproduct is dus afhankelijk van de gemaakte keuzes, maar uiteindelijk is er een moment dat er een eindproduct opgeleverd wordt. Dit verschilt per project, maar wijzigingen en correcties vanaf dit punt zulen bhandeld worden als nieuwe opdrachten.

Offertes en facturen

Dit is altijd het mindere van het vak, maar hoort er natuurlijk gewoon bij. Ik maak altijd een vrijblijvende  offerte op maat. Pas na schriftelijke goedkeuring ga ik aan de slag. In principe handhaaf ik de regel: website live, factuur er uit. Tenzij ik kosten moet maken, factureer ik niets van te voren. Lekker makkelijk.

(ik ben regelmatig druk, dus deze pagina is nog niet geheel volledig!)

 

© nickratering.nl 2023