Voor de nieuwkomers

Wat is een website eigenlijk?

De eerste 'websites' waren tekst documenten, die gelezen konden worden door iedere verbonden computer. Dit waren slechts enkele computers van de Amerikaanse defensie, die met een kabel aan elkaar zaten. Zo kon men geheime informatie snel uitwisselen. De geboorte van internet!
De tekst documenten waren opgemaakt in hypertext, de meest basale vorm van html. Een browser zet de code om in een grafische opmaak. Men kon enkele kleuren aangeven, tekst groottes en een paar stijlen. Zo werd deze tekst bold, en deze italic.

Later werden hier plaatjes, stijlen en objecten aan toegevoegd, en groeide het in een aantal versies uit tot wat het nu is.

Wat is het doel van de website?

Je moet je altijd afvragen wat het doel moet zijn van je site. Hieruit wordt bepaald wat er technisch nodig is, en bespaar je mogelijk een hoop kosten. Je koopt immers geen Ferrari voor de boodschappen.

Wat is HTML en CSS

HTML is dus zoals hierboven beschreven de taal die je webbrowser ontvangt en omzet naar een grafische opmaak van tekst en beeld. Later werd hier CSS aan toegevoegd, wat staat voor Cascading Style Sheet. Deze style sheet beschrijft eigenlijk hoe je html elemanten er uit moeten zien. Op deze manier blijft de html  code transparent en overzichtelijk. De inhoud van de html komt in de code los te staan van stijlelementen, dit is weer ultiem voor zoekmachines, want deze kijken puur naar de content, niet naar hoe een site er grafisch uitziet!

Wat is Flash?

Flash werd in de jaren 90 ontwikkeld door Macromedia, later overgenomen door Adobe. Door middel van een plugin die je moet installeren, kan je webbrowser Flash-documenten laten zien. Hierbinnen kunnen allerlei interacties plaatsvinden of is het mogelijk om films en prachtige animaties te tonen. Vandaag de dag kan men met de programmeertaal Actionscript 3 volledig object georiënteerd programmeren, dat wil zeggen dat je eigenlijk een applicatie programmeert of een volledige game.

Een nadeel was dat zoekmachines niet in een flash document konden kijken, dus werd je site niet gevonden. Tegenwoordig gaat dit stukken beter, o.a. door deeplinks. Nog een nadeel is dat Apple helaas geen flash ondersteunt op IOS, dus op iPads en iPhones ...

Wat is een CMS?

Bij een statische website moet de klant telkens de maker bellen voor wijzigingen, deze moet dan de html-code aanpassen en via FTP uploaden naar de webserver. Met een CMS is dit verleden tijd.

CMS staat voor Content Management System. Dat wil dus zeggen dat je als klant zelf je website kan vullen en up-to-date kunt houden, door middel van een beveiligde inlogpagina.

© nickratering.nl 2023