Ik krijg vaak de vraag 'Wat is beter, Concrete5 of Wordpress?'. Hierop is het antwoord vrij simpel. Geen van beide is beter, ze zijn allebei goed! Alleen moet je je afvragen wat het doel is van je site, wat moet ik er allemaal mee kunnen? Ga je voornamelijk 'Bloggen' is Wordpress meer dan geschikt. Tegenwoordig zijn er tal van plugins beschikbaar waardoor er functionaliteiten kunnen worden toegevoegd. Concrete5 is in haar meest uitgeklede versie een volledig CMS systeem met tal van op elkaar afgestemde functionaliteiten.
Een RSS-feed is eigenlijk een soort tekst bestand (xml) waar in een vast afgesproken volgorde items staan. Deze wordt meestal 'live' gegenereerd op een server door een programmeertaal, zoals bijvoorbeeld PHP of ASP.Net. Tal van applicaties en andere scripts kunnen deze bestanden weer gebruiken om content weer te geven. Op deze manier heb je dus altijd de meest versies van bijvoorbeeld een site of een pagina. Concrete5 kan RSS-feeds genereren voor e bezoekers, het s ook mogelijk om RSS-feeds van anderen tee tonen op je eigen pagina's. Een herkenbaar voorbeeld is een Twitter blokje dat je tegenwoordig vaak tegenkomt.
Standaard voeg ik google analytics toe aan de pagina. Dit rapport kan dagelijk, wekelijks of maandelijks automatisch gemaild worden als een gangbaar bestandsformaat, zoals PDF. Heb je al een google account, dan kunnen de gegevens gekoppeld worden aan dit account en is het mogelijk om op ieder moment van de dag de uitgebreide statistieken in te zien. Bij een Concrete5 implementatie is het mogelijk om via het Dashboard eenvoudig je eigen tracker code te gebruiken.
Iedereen wilt natuurlijk op plek 1 in google, maar om dit te bereiken moet een website aan tal van eisen voldoen. Ik maak de websites zo, dat ze technisch helemaal geschikt zijn voor zoekmachines. Transparante en gevalideerde HTML/CSS. Een Concrete5 implementatie voegt daar een aantal hele belangrijke elementen en opties aan toe. Metatags per pagina en een xml-sitemap wordt gegenereerd en aan google aangeboden. Daarnaast is het belangrijk dat de website op een juiste manier wordt gevuld met koppen, subkoppen en tekst! Content is King!!
Per april 2015 kijkt google ook of je site geschikt is voor mobiele apparaten. Is de viewport juist ingesteld, is de site responsive, staan je scripts op de juiste plek, zijn de css bestanden geminimaliseerd, zijn alle afbeeldingen geoptimaliseerd, caching, etc etc. Hier vind je enkele tools om dit allemaal te controlleren:
Op google.com zijn nog een aantal aspecten te vinden waaran je website moet voldoen, maar dan nog is er geen garantie dat je 'vanzelf' (organic) bovenaan de lijst komt. Zoek op google+tips en je zult een hoop vinden!
Er zijn Nederland een heleboel bedrijven die domeinnaam registratie en hosting aanbieden. De ene is sneller, de andere is velen malen goedkoper. Hosting adviseer ik graag op 'maat'. Een snelle, dure hosting is onnodig voor een eenvoudige site, maar essentieel als je een webshop wilt gaan draaien. Kies dus zorgvuldig een hosting-partij, snelheid heeft namelijk ook weer invloed op google!
Tevens is het voor Concrete5 belangrijk dat de server voldoet aan een aantal technische specificaties. Deze staan hier.